Podróże na wakacyjne smaki: Skąd pochodzą naturalne lody?
Asfalt faluje od letniej żaru, a wy z zapartym tchem szukacie miejsca, które obiecuje chłodne ukojenie. Już niemal zrezygnowani, zauważacie niewielkie drzwi. Czarne tablice zawieszane na ścianie obiecują owoce sezonowe, szlachetną śmietanę, aromatyczne zioła. Przez moment zamieracie. Czyżby to była oaza, której tak szukacie? To muszą być lody naturalne.
Ale skąd właściwie ten rękodzielny deser pochodzi? Czy zna nasza tradycja rzemieślników mrożących owocowy mus albo krem na musie z mleka i śmietany?
Włoskie korzenie lodów
Często mówi się, że to Włosi są prawdziwymi mistrzami kuchni lodowej. Trudno się dziwić – to właśnie w słonecznej Italii powstała rzeźba z lodu, zwana sorbetem, a następnie gelato, które zna cały świat. Pisarz i podróżnik Marco Polo przypuszczalnie przywiózł recepturę na lody z Chin. Wersję tę potwierdzają dokumenty z XIII w., które opisują, jak deser serwuje się na dworze Kubilaj-chana. Na palcu deseru popularne stało się jednak dopiero w renesansie, kiedy to Caterina de’ Medici, małżonka króla Francji Henryka II, zorganizowała konkurs na najlepszą recepturę na lody.
Polscy na lodowym podbój
Ale jak z tą chłodną tradycją jest u nas, w Polsce? Okazuje się, że również u nas lody mają swoje korzenie. Jedną z pierwszych lodziarni na terenie naszego kraju była pewnie ta założona w Warszawie w XVIII wieku przez Jakuba Baudvina. Niemniej jednak pełne pochwał historii o polskich lodach można znaleźć dopiero od początku XX wieku.
Wtedy to, w międzywojennej Polsce, zaczęto importować sprzęt do produkcji lodów na szeroką skalę, a rodzime lody zaczęły zdobywać międzynarodowe nagrody. Nie dziwi więc fakt, że dzisiejsi producenci lodów naturalnych czerpią z dziedzictwa tych czasów, stawiając na tradycyjne, sprawdzone przez pokolenia receptury.
Wracając z kolejnych podróży w epoki minione, możemy powrócić do naszej miejskiej oazy. Drzwi zamykają się za nami, a w ręku lśni pucharek pełen kulek owocowego sorbetu i waniliowego gelato, posypane delikatnym miodem. To połączenie starożytnych receptur, rzemieślniczego talentu i naturalnych składników. To właśnie są lody naturalne – prawdziwa podróż w czasie dla naszych kubków smakowych.
Lody Grzelak
- 608 506 214
- [email protected]
- https://lodygrzelak.pl/